В Германия: Препоръчаха бустер три месеца след втората доза

Периодът бе съкратен наполовина
21 дек 2021 23:26, Александър Попов
83
В Германия: Препоръчаха бустер три месеца след втората доза
Снимка: БГНЕС

Постоянната комисия по имунизациите към Института "Роберт Кох" днес съкрати препоръчителния период между втората доза на ваксината срещу коронавируса и подсилващата от шест на три месеца, реагирайки на нарастващото присъствие на силно заразния вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Институцията заяви, че всеки над 18-годишна възраст трябва получи бустерна доза с иРНК ваксина три месеца след приключване на ваксинирането с две дози срещу COVID-19.

Преди това комисията препоръчваше на всеки, напълно ваксиниран с иРНК ваксина, да изчака шест месеца след последната доза. За еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" този период остава четири седмици.

Германските експерти също така препоръчаха всеки над 12-годишна възраст, който е бил заразен с коронавируса, да получи ваксина най-малко три месеца след като се е възстановил. Преди това препоръката беше след шест месеца.

По-възрастните или хората с хронични заболявания трябва да имат приоритет за поставяне на подсилващи дози, допълва комисията.

Според учени ефектът на ваксините срещу варианта Омикрон значително спада вече след 3-4 месеца от завършване на основната ваксинация.

Приблизително 70,4 на сто от населението на Германия е получило по две дози ваксина и 32,6 процента са получили подсилваща доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: германиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
15
 
! Отговори
Исак преди 2 години
2025г.Седят десетина души в кръг.Един от тях става и казва:-Здравейте.Аз съм Моше и вече 14 дни не съм си поставял ваксина срещу КовиД...
68
1
 
8
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
До Възмутен. Препоръчителните мерки на СЗО, прилагани почти като заповеди, само влошават проблемите и създават нови.
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първите 49 седмици на 2021 година починалите в България са 138483 човека по предварителни данни, т.е. ще се увеличават, докато данните станат окончателни. Преди епидемията умираха по 103-108 хиляди на година, а сега със трите седмици до края на годината ще станат около 148 хиляди. Дали страхуващите се да се ваксинират могат да осмислят това?! Аз много се съмнявам.
66
4
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Каквото и да пишете и коментирате, проблема с вируса е в световен мащаб. Нито една държава не може да остане изолирана заради вируса . СЗО - дава съвети и препоръки. А най - новото предложение е да се създаде ваксана за НОВОРОДЕНИ, КОИТО ВЕДНАГА СЛЕД РАЖДАНЕТО ДА БЪДАТ ИМУНИЗИРАНИ. Явно не четете достатъчно и нямате нужните информации. Но си пишете ..
65
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сън не спите Антиваксърчета :))) Не ходите ли на работа? Или това е смисълът на живота ви? Да пишете глупости, да плюете по всичко?! Друга песен ще запеете, като се разболеете и не можете да дишате сами. Като лежите седмици в едно легло, с кислородна та маска в миризливото легло на някое Ковид отделение
64
6
 
26
 
! Отговори
питанка преди 2 години
А може ли тия ваксини да ги продавате като кутия с цигари, ама с по 31 броя, за да имаме за всеки ден ? Ставаме сутрин, мием зъбите, бием си една доза и хайде на работа. Така ще е най добре май, а ?
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълъг период,трябват вливания през ден.
62
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наблюдавам напоследък ваксинираните и... гледат странно и сякаш не са тук, аз ли нещо съм грешка или те вече са при Нео в Матрицата...
61
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен трябва след третата седмица - не трябва да се губи ценно време за експериментите.
60
6
 
39
 
! Отговори
НАЧИ преди 2 години
Значи ако строителни фирми източват хазната с ремонт на ремонтите е кражба. Но щом е за здравето, е нормално да се източват бюджети на страните за нови дози? Ако си карате колата на ремонт всеки 3 месеца, няма ли да смените дилъра? До кога ще търпим шепа епруветкаджии да стават крезове на гърба на здравето, правата и свободите ни????
59
3
 
25
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Писна ми ,отивам да изпия 1л Белина и *** съм ви майката.
58
3
 
22
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Боц боц боц
57
2
 
33
 
! Отговори
Някой преди 2 години
... а от следващата година може и всеки месец. Ще изтровят хората тия, и окото им не мигва даже.
56
5
 
45
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Това били най-изследваните "ваксини" в историята от затова най-безопасните, то за невръстни дечица, то за бременни, чудодейни елексири. Обаче препоръките се менят ежемесечно след поредното изследване! :) Ама за дългосрочните въздействия върху децата са сигурни, че са безопасни, но кога го установиха, с кристална топка ли го видяха, завърнаха се от бъдещето ли, смях?! Добро Утро, Циркаджии!
55
6
 
21
 
! Отговори
До54 преди 2 години
""Мисля, че тази инжекция променя и замърсява гените за да не си по образ и подобие" - Какви образи, какви подобия те гонят! Стига с тея религиозни догми!"=/=/Спокойно, не се газирай.Това"по образ и подобие" не се отнася за теб. Не всички са по образ и подобие. И с тази "ваксинация" именно става разделянето, пресяването кой от кои е.Които са по образ и подобие на една страна, останалите сами си слагат печата с трите шестици на челото и отиват в друга посока.
54
20
 
6
 
! Отговори
ганЮ простака преди 2 години
намалява прогресивно.
53
12
 
4
 
! Отговори
анти идиоти мрете преди 2 години
тихо, смущавате ми котето.
52
2
 
39
 
! Отговори
Това означава, преди 2 години
че с ваксините става подобно на разсрочената гражданска отговорност. На четири вноски годишно. Първа, втора, бустер, плюс въведената вчера 9-месечна валидност на сертификата - принуден си да се бодеш четири пъти за 12 месеца.Алоооу, що така бе, господа? За какво ми е да го "пазя" такъв живот? За да печелите вие, не - мерси! К Ураааааа
51
2
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 54 Кое не разбра? Какво се вълнуваш? Пази си здравето, не се напрягай толкова.
50
2
 
40
 
! Отговори
Нетьрпелива преди 2 години
А четвьртата кога? Дано да е до 2 седмици след третата, че цели три месеца ще трябва да чакаме. Такава ''работеща'' ваксина, евала!